Get Adobe Flash player

Spirulina

spirulina
Scurt istoric

În prezent, putem afirma fără nici o exagerare că medicina modernă nu mai poate acoperi toată această explozie de boli ale civilizației, mare parte dintre acestea fiind apărute ca urmare a tratamentelor medicamentoase ineficiente sau, uneori, chiar toxice.

Folosirea abuzivă a antibioticelor, corticoterapia, radioterapia și multe alte așa-zise „tratamente curative” au condus la apariția unor mutații nesfârșite ale bacteriilor, virușilor și fungilor. Noile populații de germeni fiind imune la acțiunea majorității antibioticelor. În aceste condiții, remediile oferite de mii de ani de către „mama-natură” intervin tot mai des și mai pertinent în ameliorarea evoluției multor afecțiuni.
Această firavă algă spiralată de culoare albastru-verzuie, datorată unei substanțe numită ficocianină, descoperită pentru prima oară în apele lacului Ciad are un istoric de peste 1.000 de ani de utilizare în alimentație, datorită bogăției de substanțe nutritive de care dispune. Complexitatea acțiunilor sale benefice, precum și lipsa toxicității și a efectelor adverse în folosirea ca supliment nutrițional, au fost stabilite prin numeroase studii toxicologice, intensificate și sponsorizate în ultimii 15 ani de către U.N. Industrial Developpment Organisation. În urma rezultatelor acestor studii, Spirulina a primit recunoașterea universală a valorii sale.
În urmă cu câțiva ani, Institutul Național de Cercetare a Cancerului din S.U.A. a descoperit în urma unor experiențe de laborator faptul că sulfolipidele conținute în Spirulină au o acțiune surprinzător de puternică împotriva virusului HIV/SIDA. În anii 1993 - 1995, același institut a constatat efectele polizaharidelor naturale din Spirulină asupra creșterii populației limfocitelor T și, implicit, asupra întăririi capacității de apărare a sistemului imunitar.
Anul 1994 a însemnat un mare salt în descoperirile recente, prin folosirea ca terapie adjuvantă a Spirulinei în reducerea reacțiilor alergice la 49 de copii din zona Cernobâl, după producerea accidentului nuclear. S-a demonstrat științific faptul că utilizarea sa ca supliment nutrițional normalizează potențialul de adaptare a organismelor expuse timp îndelungat la diferite nivele de radioactivitate, scade concentrația de Cesiu radioactiv și micșorează radioactivitatea urinară. În plus, administrată ca tratament adjuvant celui de specialitate la pacienții ce au dezvoltat post iradiere diverse forme de leucemie sau tumori, a crescut sensibil capacitatea imuno protectoare a organismelor și a diminuat toxicitatea medicamentelor asupra rinichilor.

Ce conține Spirulina

Spirulina reprezintă cea mai bogată sursă naturală de proteine ușor digerabile, conținând de 20 de ori mai multe proteine decât semințele de soia. În compoziția sa se mai găsesc și ficocianine (principalii pigmenți de natură fotosintetică ai Spirulinei), polizaharide și sulfolipide, cu multiple implicații pozitive asupra sistemului imunitar al omului. Concentrația lor în această algă este mult mai mare decât în toate celelalte alimente, plante, cereale sau ierburi.
Totodată, Spirulina este cea mai bogată sursă naturală de beta caroten (provitamina A), această vitamină având concentrații de 10 ori mai mari decât în morcovi.
Spirulina este foarte bogată în proteine: în 100 gr de Spirulina se găsesc 60-70 gr de celule, adică de trei ori mai mult decât în aceeași cantitate de carne de porc, de 2 ori mai mult decât în carnea de vită și pește și cu 50% mai mult decât în soia. Organismul uman prelucrează foarte ușor celulele de Spirulina, cantitatea absorbită atingând 65-80%, în timp ce, de exemplu, proteinele din boabele de soia ajung în organism în proporție de numai 40%. În plus, Spirulina conține și 18 tipuri de aminoacizi, dintre care 8 esențiali, adică indispensabili organismului. Conținutul în minerale și oligoelemente al algelor este printre cele mai ridicate din lumea vie de pe Pământ. Spirulina conține fier, calciu, sodiu, potasiu, cupru, mangan, magneziu, zinc, fosfor, seleniu și, într-o cantitate foarte mare, iod. Algele, printre care și algele verzi-albăstrii, conțin în cantități mari numeroase vitamine: toate vitaminele complexului B, vitamina C și E. Sunt o sursă naturală de vitamina A. Mai conțin acizi nucleici (ARN și ADN), acizi grași nesaturați (acid linoleic), colinesteroză, algină, polioze, manitol, clorofilă, fenol, enzime și multe alte substanțe biologic active. Algele conțin mari cantități de iod și potasiu și de aceea sunt recomandate persoanelor care utilizează preparate diuretice. Datorită conținutului crescut în iod, contribuie și la funcționarea optimă a proceselor metabolice. Anumite cazuri de hipofuncție tiroidiană pot fi tratate cu ajutorul consumului de alge. În forma organică complexă, algele conțin și fier, de aceea reprezintă o sursă naturală de suplimentare a fierului în organism. Se știe că, la copii, carența de fier poate provoca frecvent modificări care influențează și capacitatea psihică, în urma studiilor efectuate pe sportivi, s-a descoperit că majoritatea acestora prezintă carențe de fier, algele reprezentând un excelent supliment alimentar. Există mai multe specii de Spirulina. Unele alge marine au un conținut ridicat de polioză, datorită căruia diminuează efectele nocive ale radiațiilor asupra celulelor. De asemenea, accelerează înmulțirea celulelor din măduva osoasă și cresc imunitatea organismului. Spirulina are un conținut ridicat de acid linoleic. Această substanță ajută la formarea prostaglandinelor. Prostaglandinele reglează tensiunea arterială, favorizează înmulțirea celulelor, previn și ameliorează diferitele procese inflamatorii, afecțiunile cardiovasculare și diabetul zaharat. Enzimele și substanțele active din Spirulina accelerează vindecarea traumatismelor și metabolismul pielii, previn apariția fisurilor epidermice. Clorofila este un regenerant excelent, cu efect dezinfectant și antibacterian.

Hidrații de carbon din Spirulina

Sursa cea mai importantă de energie a organismului sunt hidrații de carbon. Prin arderea a 1 gram de hidrat de carbon se obțin 4.1 cal. Hidrocarbonații (hidrații de carbon) se clasifică în funcție de numărul de zaharide în mono-, di- sau polizaharide. Hidrocarbonații din Spirulina se aseamănă cu amidonul, un polizaharid asemănător cu glicogenul. Spirulina conține în compoziția sa între 10-18 % hidrocarbonați. Consumul de hidrocarbonați simpli duce la creșterea rapidă a glicemiei, fapt care nu se întâmplă în cazul polizaharidelor din Spirulina. Consumul de oligo-zaharide mărește pericolul de diabet consumând insulină. Metabolismul transformă surplusul de hidrocarbonați în grăsimi. Aceste grăsimi pot deveni foarte periculoase pentru organism prin producerea de hormoni activi sau pot produce diferite inflamații în organism. Reglarea nivelului de zahăr din organism se produce fie prin insulina din pancreas, fie prin eliberarea glicogenului din depozitele de grăsimi. Anumite activități zilnice cresc nevoile de energie din organism. Această nevoie se compensează greșit prin consumul de hidrocarbonați din alimentația cu paste sau dulciuri. Astfel de alimente la început cresc glicemia dar după intrarea în activitate a insulinei, glicemia scade sub valorile inițiale. Soluția ideală este ca pe lângă obișnuitul spagetii, alimentația noastră să conțină și alge în stare pură. Algelor preparate printr-un proces termic (fierbere, prăjire) li se distrug enzimele. Algele consumate în stare naturală accelerează transportul glucidelor spre ficat și mușchi. Acestea duc la creșterea eficacității metabolismului și la regenerarea fizică și psihică a organismului. Aceste alge au de asemenea efecte foarte benefice în detoxifierea și revitalizarea organismului, precum și în normalizarea metabolismului.

Conținutul de proteine la Spirulina

Compoziția algelor în comparație cu plantele mai complexe este influențată de mediul înconjurător. De exemplu făina de grâu conține 12% proteine care însă diferă în funcție de condițiile de soi, cultivare și depozitare. La Spirulina și alte alge această diferență crește până la 20-30 %. Proteine în compoziția lor. Proteinele sunt componente esențiale ale alimentației noastre. Cele două componente ale metabolismului, anabolismul și catabolismul, sunt în echilibru. Munca fizică, sportul, perioadele de refacere sau creștere necesită mai multe proteine, catabolismul fiind mai intens. Organismul poate sintetiza din grăsimi hidrocarbonate și invers dar proteinele se pot asigura numai prin alimentație. După apă, care reprezintă 60% din corpul uman, proteinele reprezentând 20% joacă rolul al doilea în construcția organismului și în funcționalitatea lui. Fără proteine nu se poate închipui coordonarea funcțiilor diferitelor organe. Ar fi ca și o orchestră fără dirijor. Activitatea musculară nu se poate închipui fără proteine, în sistemul imunitar joacă rolul principal. Toate enzimele sistemului digestiv sunt constituite din proteine ca și toate enzimele care dirijează metabolismul. Proteinele reglează și presiunea osmotică menținând echilibrul dintre țesuturi și lichidul interstițial. Lipsa proteinelor ar putea duce la apariția de edeme. În lumea animală proteinele conțin 20 de aminoacizi (9 esențiali), pe care organismul nu îi poate sintetiza. Proteinele furnizează 4,1Kcal la gram. Conținutul în proteine al Spirulinei este între 62% și 68%. Această cantitate depășește conținutul în proteine al oricărui aliment. Conținutul în aminoacizi la Spirulina este aproape ideal privind cisteina, metionina și lisina. Necesarul zilnic de 0,7-1g la adulți pe kg/corp și zi adică aproximativ 2 lingurițe pe zi. Această cantitate se poate depăși cu maximum 20 gr. Un meniu variat este important pentru menținerea sănătății noastre.
Toate acestea au îndreptat atenția medicilor și biochimiștilor asupra algelor. Au fost demarate numeroase cercetări în Statele Unite, Japonia, Franța și Anglia, pentru a se studia și alte efecte ale algelor. Aceste cercetări au avut rezultate deosebite, în special în ceea ce privește profilaxia și terapia virozelor. S-a demonstrat eficacitatea algelor în cazul infecțiilor cu diverse tipuri de virus herpetic, cu virusul gripal A și cu virusul HIV 1 (agentul etiologic al SIDA). Mai recent, în India, s-au studiat efectele profilactice și terapeutice ale Spirulinei asupra degenerării maligne a mucoasei bucale. Pe parcursul acestui program de cercetare s-a demonstrat eficacitatea deplină a elementelor componente ale algelor. Printre altele, a devenit o certitudine faptul că algele fortifică sistemul imunitar și contribuie în mare măsură la legarea radicalilor liberi. Din această cauză, în prezent medicii utilizează din ce în ce mai frecvent Spirulina și pentru tratamentul adjuvant al unor boli maligne. O alternativă la detoxifierea și revitalizarea organismului printr-o alimentație echilibrată este folosirea unor suplimente nutritive care să fie special create pentru asta.

Acțiunea benefică

Fiecare persoană are propriul său nivel de energie și vitalitate.
Spirulina este de mare ajutor în menținerea și creșterea nivelului de energie, ajutându-ne totodată să ne recuperăm mai rapid după perioade obositoare.

De fapt, Spirulina acționează în trei pași:

1. curăță: spirulina accelerează procesul natural de purificare al organismului;
2. regenerează: prin bogatul său conținut în nutrienți naturali, Spirulina compensează deficiențele cauzate de dieta zilnică și stimulează metabolismul;
3. fortifică: spirulina crește rezistența și stimulează capacitatea de apărare a organismului.
Acțiunea energizantă a Spirulinei este diferită de cea a altor substanțe folosite pentru a înlătura starea de oboseală (cafea, ceai negru, etc.).
De exemplu, nivelul de energie pe care-l obținem consumând cafea este mare pentru un timp scurt, după care scade foarte mult, organismul resimțind din plin acest lucru. Cafeaua de fapt, nu dă energie corpului, ci o consumă. Consumând Spirulina, vom atinge un nivel mare de energie constant, un timp îndelungat.
Spirulina pentru toți
Spirulina este recomandată tuturor vârstelor și în orice situație (mai puțin femeilor gravide și copiilor sub 3 ani), fiind de real ajutor în activitatea noastră de zi cu zi.

Pentru copii și adolescenți:

- este sursa cea mai valoroasă de aminoacizi esențiali, vitamine și minerale necesare dezvoltării organismelor aflate în perioada de creștere;
- asigură profilaxia împotriva bolilor infecțioase;
- crește capacitatea de efort fizic și intelectual (îmbunătățește performanțele școlare);
- prin aportul de fibre vegetale, stimulează digestia și crește dinamica intestinală;
- conferă vitalitate și promovează o condiție generală bună a organismului;
- are efect antianemic, prin conținutul ridicat de fier.

Pentru adulți:

- participă la menținerea glicemiei în limite normale;
- este suplimentul nutrițional ideal pentru regimurile lactovegetariene, proteinele de cea mai bună calitate conținute de Spirulină asigurând tot necesarul de aminoacizi esențiali;
- administrată cu o jumătate de oră înainte de masă, reduce pofta de mâncare, ajutând astfel la reducerea greutății corporale;
- crește tonusul fizic și psihic, crește capacitatea de efort fizic și intelectual;
- stimulează capacitatea de apărare a organismului, încetinește creșterea și înmulțirea bacteriilor patogene, are efect bactericid;
- scade nivelul seric al lipidelor totale și colesterolului;
- oferă protecție împotriva acțiunii nocive a radiațiilor solare;
- ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Pentru vârstnici:

- prezintă importante proprietăți antioxidante și luptă eficient împotriva efectelor radicalilor liberi asupra organismului;
- întârzie apariția fenomenelor îmbătrânirii precoce;
- acționează ca anticancerigen și antitumoral;
- contribuie la creșterea florei intestinale normale (în special Lactobacillus), cu efect de îmbunătățire a digestiei;
- are efect pozitiv de scădere a glicemiei la diabetici;
- scade nivelul seric al lipidelor totale și colesterolului și combate obezitatea;
- reduce riscul de apariție a infarctelor miocardice și a accidentelor vasculare cerebrale;
- are efect imunostimulator.