Get Adobe Flash player

Vitaminele

vitamine
Generalități

Vitaminele sunt substanțe chimice complexe care îndeplinesc un rol esențial în funcționarea normală a organismului omenesc și care, cu câteva excepții, nu pot fi sintetizate de către acesta.

Acestea se găsesc în majoritatea alimentelor de proveniență naturală și sunt absolut necesare pentru creșterea, menținerea vitalității și bunăstarea generală a organismului nostru. Așa cum am spus, acestea pot fi obținute din rația zilnică alimentară sau din rațiile suplimentare de nutrienți. Aceste suplimente, care se pot prezenta sub diverse forme - pilule, tablete, etc, sunt de obicei extrase din surse naturale. Este important de reținut că vitaminele nu pot fi înlocuitori ai hranei zilnice și nu trebuiesc confundate cu medicamentele clasice. Acestea ajută la buna funcționare a mecanismelor organismului, în strânsă legătură cu alte elemente nutritive precum minerale, grăsimi, carbohidrați, apă, etc.

Despre felul în care acționează

Vitaminele pot fi considerate roțile importante în cadrul unui mecanism complex. Vitaminele ajustează metabolismul intern prin intermediul enzimelor. O singură deficiență a unei vitamine poate crea probleme în întregul mecanism reprezentat de organismul uman. Comparativ cu celelalte substanțe nutritive - proteine, grăsimi și carbohidrați - necesarul de vitamine este mai mic, dar lipsa unei singure vitamine poate pune în pericol întregul echilibru.

De ce avem nevoie de suplimente vitaminice

Din moment ce toate materiile organice conțin cel puțin o vitamină, teoretic, o dietă perfect echilibrată ne-ar putea asigura tot necesarul de vitamine. Din păcate, un astfel de regim aproape perfect este foarte greu de urmat din cauza substanțelor conținute în alimentele de bază pe care le ingerăm, substanțe ce pot afecta echilibrul vitaminelor în organism.
O altă cauză a scăderii concentrației de vitamine (și nu numai) din alimente este prepararea acestora folosind căldura. Majoritatea alimentelor își pierd o bună parte din valoarea lor nutritivă în cursul preparării. Prin urmare, o bună parte din alimentele pe care le folosim, sunt foarte sărace în principii nutritive naturale. Acesta este unul dintre motivele pentru care ar fi bine să ne gândim la un mod de viață mai sănătos, care poate fi realizat și prin aportul de suplimente nutritive naturiste.

Despre denumire

Prin convenție, majorității vitaminelor li s-a atribuit numele unei litere a alfabetului; ulterior s-a adăugat și câte un nume bazat pe compoziția sau pe rolul acestora.
Se cunosc următoarele tipuri de vitamine: Vitamina A (retinol, caroten); vitaminele din grupul B complex: B1 (tiamina); B2 (riboflavina); B3 (niacina, nicotinamida); B6 (piridoxina); B10; B11 (factori de creștere); B12 (cobalamina, cianocobalamina); B13 (acid orotic); B15 (acid pangamic); B17 (amigdalina); Bc (acid folic); Bt (carnitidina); Bx sau APAB (acid para-aminobenzoic); colina; inozitol; vitamina C (acidul ascorbic); vitamina D (calciferol, viosterol); vitamina E (tocoferol); vitamina F (acizi grași); vitamina G (riboflavina); vitamina H (biotina); vitamina K (menadiona); vitamina L (necesară pentru lactație); vitamina M (acid folic); vitamina P (bioflavonoide); vitamina PP (nicotinamida); vitamina P4 (troxerutina); vitamina T (substanțe stimulatoare de creștere); vitamina U (extrasă din varză).

Despre proveniență

Cea mai mare parte a vitaminelor sunt de proveniență naturală. Pentru că vitaminele sunt substanțe ce sunt conținute în alimente, suplimentele naturiste cu vitamine - fie ele capsule, tablete, prafuri sau lichide - provin tot din alimente. Majoritatea vitaminelor provin din surse naturale, deși acestea pot fi obținute și pe cale artificială. Ca exemplu, vitamina A provine în mod obișnuit din untura de pește; vitamina C are cele mai bune însușiri atunci când este extrasă din măceșe, iar vitamina B complex este extrasă din drojdie sau din ficat. Vitamina E este furnizată cel mai adesea de germenii de grâu.