Get Adobe Flash player

Super Oxi Dismutaza (SOD)

superoxide dismutaza

Superoxide dismutaza este o enzimă componentă a sistemului antioxidant împreună cu glutation peroxidaza și vitamina E care controlează nivelul radicalilor liberi din organism.

Superoxide dismutaza acționează în special asupra radicalului superoxid, peroxidului de hidrogen (H2O2).

Radicalii liberi

Radicalii liberi sunt molecule instabile care conțin unul sau mai mulți electroni liberi. Aceste molecule se comportă ca niște „vânători agresivi” în organism, căutând prada cu care se pot uni, formând legături chimice stabile. Au o activitate crescută, distrug aparatul genetic al celulelor având efecte nocive asupra ADN-ului, îndeosebi la nivelul mitocondriilor limitându-le funcționarea, atacă structura membranelor celulare, blochează enzimele și perturbă funcțiile fiziologice. Acestea ducând în final la limitarea funcționării organului respectiv.
Surplusul de radicali liberi este cauza tulburării funcției celulare care conduce la o îmbătrânire prematură, la alergii, la boli ale sistemului cardiovascular, la ateroscleroză, scleroză difuză, varice ale membrelor inferioare, artrită, cataractă, diabet, boala Alzheimer și boala Parkinson, sindromul surmenajului cronic, procesele inflamatorii din țesuturi și articulații și multe alte boli.
Radicalii liberi au ca factori de influență externă în formarea lor radiațiile ionizate și UV, poluarea aerului, fumatul. De asemene ei rezultă din unele procese metabolice și din reacția sistemului imunitar în cazul inflamațiilor asupra cărora acționează celulele albe.
Odată cu înaintarea în vârstă activitatea sistemului antioxidant se micșorează.
Experimentele au dovedit că ridicarea nivelului de superoxide dismutază contribuie la prelungirea vieții.
La 15% din populație, acest nivel este mai scăzut decât cel necesar, la aceștia riscul apariției tumorilor este mai ridicat.

Acțiunea superoxide dismutazei în organism:
  • - împiedică producerea agenților liberi nocivi;
  • - antioxidant natural;
  • - eficient în cazul bolilor cronice;
  • - apără organismul împotriva impactului radicalilor liberi;
  • - încetinește îmbătrânirea și apără împotriva radiațiilor UV.

Ceaiul Gano care este un amestec de extract de Ganoderma Lucidum și Roibos (o plantă originară din Africa de sud) are un conținut ridicat de superoxide dismutază și este recomandat pentru afecțiuni ca diabet (controlul glicemiei - zahăr în sânge), poliartrită reumatoidă, cancer, ateroscleroză, distonie neurovegetativă, Alzheimer, Parkinson și îmbătrânire.
Ajută în stările de convalescență și împotriva dependenței de droguri.
Conferă protecție împotriva radiațiilor solare, poluare și pentru utilizatorii de PC.
Combate radicalii liberi și substanțele cancerigene.