Get Adobe Flash player

Informații despre Cordyceps

cordyceps

Cordyceps este o clasă de ciuperci ascomycete (Sac fungi), care cuprinde peste 400 de specii cunoscute.

Toate speciile de Cordyceps sunt endoparazitare, mai ales în insecte și alte artropode doar câteva din ele parazitează alte ciuperci. Cea mai cunoscută specie a genului este Cordyceps sinensis, prima atestare a acesteia sub denumirea de yartsa gunbu s-a făcut în Tibet în secolul 15. Cordyceps sinensis, cunoscut în limba engleză sub denumirea comună de ciuperca caterpillar este un ingredient prețios în medicina orientală, cum ar fi medicina tradițională chineză și tibetană.
În cazul în care o ciupercă Cordyceps atacă o gazdă, miceliul invadează și, eventual, înlocuiește țesutul gazdei, în timp ce partea alungită a corpului care produce sporii (stroma), poate fi cilindrică, ramificată, sau cu o formă complexă. Stroma are în structură mai mulți săculeți mici care conțin asci (celulă producătoare și purtătoare de spori interni). Aceștia, la rândul lor, conțin granule de ascospori (spor format în interiorul unei asce), care de obicei, se împrăștie și au capacitatea de a transmite mai departe ciuperca.
Unele specii Cordyceps sunt capabile să modifice comportamentul insectelor care le sunt gazdă; Cordyceps unilateralis, de exemplu, determină furnicile pe care le-a parazitat să se urce pe o plantă și să se fixeze pe ea înainte să moară. Ciuperca asigurându-și astfel posibilitatea unei maxime distribuții a sporilor care se răspândesc din corpul insectei moarte.
Această clasă de ciuperci este răspândită în întreaga lume dar cea mai mare parte aproximativ 400 de specii sunt originare din Asia (în special China, Japonia, Coreea și Tailanda). Speciile de Cordyceps sunt mai răspândite și mai diversificate mai ales în pădurile temperate umede și cele tropicale.
Această clasă de fungi care în multe cazuri sunt anamorfice (stadiu asexuat), cum ar fi Beauveria (incluzând probabil Beauveria bassiana, Metarhizium și Isaria), sunt mai bine cunoscute deoarece acestea sunt folosite în combaterea insectelor dăunătoare.
Unele specii de Cordyceps sunt utilizate în industria biochimică deoarece au proprietăți biologice și farmacologice, ca de exemplu cordycepin; care are în componență stadiul anamorf al Cordyceps subsessilis (Tolypocladium inflatum) - un medicament care ajută în cazul transplantului de organe, fiindcă suprimă activitatea sistemului imunitar (face parte din clasa medicamentelor imunosupresoare).
Istoria folosirii Cordycepsului în terapeutica chineză are mai bine de 1200 de ani, fiind declarat de către medicii chinezi ale acelor vremuri „Miracol Dumnezeiesc” sau „Elixirul Vieții”. Aceștia susțin că, Cordycepsul este un remediu pentru multe afecțiuni. Despre aceasta s-a scris încă din 1757 într-un vechi tratat de medicină tradițională chineză numit „Noua Compilație în farmacologie”. Cordycepsul sinensis folosit de medicii chinezi în tratarea diferitelor afecțiuni trăiește la altitudini înalte între 3500 și 4000m în munții Himalaia în Nepal, Bhutan, India și Tibet de unde este cules și pregătit pentru a fi amestecat în diferitele preparate farmaceutice.
Spre deosebire de această metodă de a obține această valoroasă ciupercă, Gano Excel a pus la punct o metodă specială de cultivare a speciei de Cordyceps sinensis. Aceasta constă în înmulțirea sporilor acestei ciuperci pe un pat germinativ special care elimină din procesul de reproducere perioada de incubație într-o insectă. Astfel această metodă este 100% vegetală și elimină sacrificarea insectelor în care se dezvoltă în mod obișnuit Cordyceps sinensis în mediul său natural. Un avantaj esențial al acestei metode de cultivare a ciupercii într-un mediu controlat, prin supravegherea atentă a procesului de creștere și culegerea la momentul optim a stomei (corpul ciupercii care produce sporii), calitățile terapeutice ale Cordycepsului Gano Excel sunt de 10 ori mai bune față de cel care crește în flora spontană în natură.
Cordycepsul duce în sine informația calității ireproșabile de supraviețuire, corpul acestei ciuperci este bogat în substanțe nutritive și cu componente biologic active specifice. Datorită acestui fapt el este folosit în calitate de substanță pentru întărirea sănătății și mărirea tonusului organismului.